Announcement: Mindasys is now Skillet! Check out our new website.

7 Kursus Pensijilan IT Bergaji Tertinggi untuk 2021 – 2022

Dalam dunia yang berkembang pesat hari ini, pensijilan IT adalah kelayakan penting perlu ada dalam resume profesional anda. 

 

Pensijilan ini akan meningkatkan nilai anda sebagai pakar dan membuka peluang untuk kenaikan gaji dan peluang pekerjaan baru. Pensijilan dengan bayaran tertinggi juga merupakan sijil yang mencabar untuk dimiliki. Ia dikeluarkan  oleh vendor besar di seluruh dunia seperti Google, Cisco dan Microsoft. Kebanyakan syarikat besar i IT ini mengeluarkan pensijilan mereka sendiri untuk mengesahkan kepakaran anda dalam aplikasi dan produk mereka. 

 

Senarai 7 Pensijilan IT Teratas dalam permintaan hari ini, berdasarkan trend industri dan Gaji

 

  1. ​​Google Certified Professional (GCP) Cloud Architect
  2. AWS Certified Solutions Architect
  3. Certified Information Security Manager (CISM)
  4. Certified in Risk and Information Systems Control (CRISC)
  5. Project Management Professional (PMP)
  6. AWS Certified Cloud Practitioner
  7. Microsoft Certified: Azure Fundamentals

 

1.​​ Google Certified Professional (GCP) Cloud Architect

Pensijilan ini melengkapkan profesional IT dengan kemahiran yang diperlukan untuk mereka bentuk dan mengurus Akitek Google Cloud yang selamat, berprestasi tinggi dan berskala. Dengan pensijilan ini, anda boleh membantu organisasi memenuhi keperluan mereka untuk mengendalikan infrastruktur cloud yang dinamik, selamat dan menguntungkan.

 

Anda disyorkan supaya mempunyai sedikit pengalaman dengan teknologi platform Google Cloud sebelum memohon pensijilan ini.

 

2. AWS Certified Solutions Architect

Pensijilan AWS Certified Solutions Architect oleh Amazon ini memberi anda keupayaan untuk mereka bentuk dan menggunakan infrastruktur AWS Cloud yang selamat berdasarkan prinsip yang memenuhi keperluan pelanggan. Ia juga melengkapkan anda untuk mengikuti kitaran hayat projek dengan melaksanakan garis panduan amalan terbaik.

 

Penyediaan awal disyorkan untuk pensijilan Amazon. Ini termasuklah beberapa bulan latihan praktikal berkaitan dengan teknologi AWS dalam persekitaran industri.

 

3. Certified Information Security Manager (CISM)

Pensijilan CISM membuktikan kepakaran anda dalam pelbagai bidang keselamatan IT, tadbir urus dan disiplin pengurusan risiko. 

 

Ia adalah kursus yang paling disyorkan untuk profesional dengan lebih 20 tahun pengalaman dalam mereka bentuk dan mengurus program keselamatan IT. Ia menyediakan mereka untuk memegang jawatan pemimpin dalam pengurusan risiko dan keselamatan IT.

 

4. Certified in Risk and Information Systems Control (CRISC)

CRISC bermaksud Pensijilan dalam Risiko dan Kawalan Sistem Maklumat. Ia memberi anda keupayaan untuk mengurus risiko merentas proses perniagaan yang menggunakan IT dan berkaitan dengan teknologi. 

 

CRISC mengajar anda cara menilai penjajaran pengurangan risiko dan pengurusan dengan rangka kerja perniagaan anda untuk pertumbuhan dan perubahan. Ia juga membantu anda memahami cara beberapa keputusan berasaskan risiko.  Boleh memaksimumkan potensi perniagaan organisasi anda dan bersaing dengan syarikat baru yang tangkas dan inovatif.

 

5. Project Management Professional (PMP)

PMP ialah salah satu program pensijilan paling popular di seluruh dunia. Ia memperaku bahwa pengurus projek mengetahui dan melaksanakan amalan terbaik untuk merancang dan menyiapkan projek dengan hasil yang positif. 

 

Calon digalakan mempunyai tempoh pengalaman yang mencukupi dalam pengurusan projek dan juga lulus peperiksaan. PMP ialah salah satu program yang paling banyak dipilih oleh pengurus projek.

 

6. AWS Certified Cloud Practitioner

Program pensijilan AWS Certified Cloud Practitioner oleh Amazon akan mengesahkan pemahaman keseluruhan anda tentang teknologi Cloud AWS.

 

Ia sangat sesuai untuk pembangun, Ops IT, DevOps, pentadbir dan arkitek penyelesaian cloud. Dengan pensijilan AWS ini, anda akan dapat mengenal pasti sumber dokumentasi dan memahami bantuan teknikal dan ciri teras teknologi AWS.

 

7. Microsoft Certified: Azure Fundamentals

Pensijilan Microsoft Azure Fundamentals ini memberi anda pengetahuan yang memfokuskan pada aspek teras perkhidmatan cloud Azure yang merangkumi keselamatan, pematuhan dan teknologi asasnya. 

 

Ia disasarkan kepada calon daripada latar belakang bukan teknikal dan bekerja dalam bahagian  perolehan, jualan dan pemasaran perkhidmatan berasaskan cloud Microsoft. Ia merupakan langkah pertama ke arah beberapa pensijilan Azure yang lain seperti Azure Administrator Associate.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp