Announcement: Mindasys is now Skillet! Check out our new website.

Kenapa Perlu Belajar PHP?

 

 

Adakah anda tahu bahawa PHP digunakan oleh lebih daripada 80% daripada semua laman web? Banyak bahasa pengaturcaraan lain dikatakan sebagai yang terbaik, tetapi hanya PHP yang menjadi bahasa di seluruh dunia dan terus kekal di antara bahasa pengaturcaraan paling banyak digunakan.

 

Mengikut kajian dari payscale.com, purata gaji PHP Developer di Malaysia ialah RM 46,661 setahun. PHP adalah bahasa skrip yang fleksibel yang digunakan oleh pengaturcara komputer, terutama dalam pengembangan alat, aplikasi, dan perkhidmatan yang berkaitan dengan web.

 

 

3 Sebab Kenapa PHP Masih Popular

 

1. PHP Adalah open-source dan Percuma

PHP adalah bahasa pengaturcaraan open-source. Ini bermaksud percuma. Tidak ada bayaran lesen terbuka atau tersembunyi, jadi menjadikannya sangat berguna untuk Sistem Pengurusan Kandungan (CMS) yang popular, seperti WordPress.

 

2. PHP Senang Untuk Dipelajari

PHP menawarkan banyak ciri canggih untuk pengaturcara profesional, tetapi pada masa yang sama, sangat mudah untuk pelajar baru. Dalam masa yang singkat, sesiapa sahaja boleh mula menulis skrip sederhana. Tujuan utama PHP adalah untuk mudah bagi pemula untuk membuat halaman web peribadi yang mudah. Oleh kerana menulis skrip PHP itu mudah, ia menjadi – dan masih menjadi – bahasa yang popular untuk sesiapa yang baru dalam bidang programming.

 

 

3. PHP lebih pantas dari bahasa pengaturcaraan yang lain

Hari ini, terdapat berjuta-juta pengguna internet dan setiap saat mereka memerlukan sesuatu dari pelayan web. Terutama untuk aplikasi web kritikal seperti perbankan, keselamatan dan aplikasi kerajaan, kepantasan sangat penting. Oleh itu, server dan bahasa pengaturcaraan di server harus betul-betul pantas. Dengan pengeluaran PHP 7.x, PHP menjadi 3 kali lebih pantas daripada sebelumnya. Jadual di bawah membandingkan PHP dengan bahasa belakang lain.

 

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp