Announcement: Mindasys is now Skillet! Check out our new website.

3 Sebab Mengapa Graduan Baru Sukar Mendapat Kerja

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) menganggarkan bahawa jumlah pengangguran dalam kalangan siswazah baru di Malaysia berjumlah 116,161 orang atau 20% daripada jumlah graduan tahun 2020.

 

1 daripada 5 siswazah baru bergelut dengan pengangguran hari ini. Berlaku setelah pelajar melaburkan sejumlah wang dan masa yang banyak untuk memperoleh diploma atau ijazah.

 

Haruskah kita menyalahkan pandemik Covid-19? Atau masalah dasar yang boleh menurunkan kebolehpasaran graduan baru di Malaysia?

 

Inilah 3 Sebab Mengapa Graduan Baru Malaysia Menghadapi Kesukaran Mendapat Pekerjaan:

 

1. Kurang Kemahiran Teknikal Dan Insaniah


Hari ini, graduan baru diharapkan dapat dilengkapi dengan kemahiran dan pengetahuan yang betul untuk segera membawa nilai kerana syarikat tidak berminat untuk melatih pekerja dari awal.

Menurut majikan dan industri, majoriti graduan baru di Malaysia kurang mempunyai kemahiran teknikal, penyelesaian masalah dan soft skill yang diperlukan oleh majikan untuk bersaing dalam pasaran pekerjaan.

Hasilnya, pasaran kerja yang sangat kompetitif menjadikan hanya sebilangan kecil yang memiliki kemampuan serta kemahiran yang diperlukan dalam industri untuk diambil bekerja.

 

2. Kurang Kemahiran Digital


Kini, dunia mengalami era digitalisasi dan automasi. Oleh itu, kemahiran digital seperti pemasaran digital, analisis data besar dan e-dagang adalah antara beberapa kemahiran yang paling dicari di dalam pasaran pekerjaan.

Walaupun digitalisasi mencipta pekerjaan baru di Malaysia, kebanyakan graduan baru di Malaysia tidak mempunyai kemahiran digital yang tinggi untuk mengisi pekerjaan tersebut. Ini juga menyumbang kepada penurunan gaji permulaan graduan baru di pasaran pekerjaan yang berkompetitif.

 

3. Penguasaan Bahasa Inggeris yang lemah


Bahasa Inggeris masih menjadi bahasa perniagaan utama di Malaysia. Menguasai Bahasa Inggeris bukan lagi kelebihan, tetapi keperluan untuk berkomunikasi dengan berkesan. Walau bagaimanapun, ramai graduan baru di Malaysia menghadapi kesukaran untuk berkomunikasi dengan lancar dalam Bahasa Inggeris.

Oleh kerana temuduga kebanyakannya dilakukan dalam Bahasa Inggeris, ramai lulusan siswazah gagal pada peringkat pertama ini.  Penguasaan Bahasa Inggeris yang lemah telah mengurangkan keyakinan diri mereka semasa sesi temu duga dijalankan.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp